Hoe kinderopvang aanvragen?Wat is het Loket Kinderopvang?

Het Loket Kinderopvang is een neutraal informatiepunt waar je terecht kan:

 • met al je vragen over kinderopvang: welke opvanginitiatieven bestaan er, wat is de kostprijs,..
 • voor hulp bij het indienen en opvolgen van jouw opvangaanvraag.

Zoek je kinderopvang in en rond Leuven? Start je aanvraag dan online via www.kinderopvangleuven.be. Je kan dit doen vanaf de zwangerschap. Je kan kiezen voor maximum zes kinderdagverblijven of onthaalouders. Deze initiatieven worden automatisch van de nieuwe aanvraag op de hoogte gebracht en zullen, geheel volgens hun eigen toewijzingsbeleid, al dan niet een plaats toewijzen.

Indien je met vragen zit of graag samen de aanvraag indient, contacteer het loket kinderopvang.

 

Om opvang te zoeken voor jouw baby of peuter doorloop je volgende 4 stappen:

 

         Stap 1: Registreer je

         Zo kunnen we jouw aanvraag starten.

         Heb je geen e-mailadres? Maak een afspraak bij het Loket Kinderopvang in het stadskantoor of bij het Huis van              het Kind.

 

         Stap 2: Zoek opvanglocaties

         We bundelden alle kinderopvanglocaties met een vergunning in en rond Leuven.

 • Doorzoek de opvanglocaties. Via de filters (bv. gemeente, prijs, soort opvang,…) kan je initiatieven vinden die bij jou en jouw kind passen. De locaties die je kiest kan je ‘toevoegen aan je lijst’. Dit kunnen er meer dan 6 zijn, in de volgende stap moet je hieruit een selectie maken.
 • Indien je verder wil gaan naar de effectieve aanvraag, klik je op 'start aanvraag'.

 

         Stap 3: Start je aanvraag

 1. Selecteer maximaal 6 opvanglocaties en zet ze in jouw voorkeursvolgorde. Deze initiatieven zullen uw aanvraag behandelen.
 2. Doorloop de volgende stappen.

 

         Stap 4: Verstuur je aanvraag

         Kijk je aanvraag even na en druk op ‘bevestig’.

         Je aanvraag is pas volledig nadat je een bevestigingsmail ontvangen hebt. Toch geen bericht ontvangen?   

         Contacteer het Loket Kinderopvang.

 

Hou rekening met de grote vraag naar kinderopvang.

Bij het maken van een keuze is het belangrijk te weten dat de vraag naar opvang groter is dan het aanbod.
Hierbij enkele tips:

 • Doe je aanvraag zo snel mogelijk, met andere woorden van zodra je weet dat je zwanger bent. Hoe sneller je inschrijft, hoe groter de kans dat je bij één van je gekozen kinderopvanglocaties terecht kan.
 • Maak een ruime keuze (bij voorkeur 6) om de kansen op een opvangplaats te vergroten. Kijk ook eens naar de buurgemeenten. In de buurgemeentes is vaak sneller een plaatsje vrij. Bekijk eventueel de route naar je werk, misschien vind je daar ook nog mogelijkheden voor opvang.
 • Geef extra informatie mee in het aanmeldingssysteem over de 'startdatum' of het 'opvangplan' als je bijvoorbeeld flexibel kan zijn om te starten met minder dagen. Bekijk mogelijkheden om tijdelijk in het begin een paar dagen je kindje op te vangen door ouderschapsverlof aan te vragen of door familie te laten opvangen.
 • Kijk regelmatig je mails na zodra je aanvraag is ingediend. Kijk ook zeker bij jouw 'spam' of 'ongewenste' mails en voeg het e-mailadres info@kinderopvangleuven.be toe aan je adresboek of lijst met vertrouwde afzenders. Als een kinderopvang een 'voorstel' doet voor een opvangplaats, reageer dan zo snel mogelijk. Krijg je de melding dat ze 'geen plaats' hebben voeg dan zeker een nieuw initiatief toe.

 

Heb je nog vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen hier.

 

Liever niet online aanvragen?

Maak een afspraak in het Huis van het Kind of het stadskantoor van Leuven, we helpen je graag verder.

Kan je je moeilijk vrijmaken op de voorgestelde momenten, bel/mail ons.

 

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

 1. We sturen je aanvraag automatisch naar de opvanglocaties die je koos.
 2. De opvanglocaties bekijken je vraag en laten je per e-mail en via het online systeem weten of ze al dan niet plaats hebben. Elk initiatief bekijkt je aanvraag op een verschillend moment. Wanneer je ongeveer een antwoord kan verwachten, kan je terugvinden onder het ‘toewijzingsbeleid’ in de fiche van het opvanginitiatief.

 

Deed je een aanvraag maar vind je geen plaats?

Als je gewenste startdatum binnen de twee maanden valt, kom je automatisch op de noodlijst terecht. Dit betekent dat alle opvanginitiatieven (dus niet enkel diegene die je selecteerde) je aanvraag kunnen zien en een voorstel kunnen aanbieden indien ze een plaats vrij hebben. Om je op dat moment te ondersteunen zal het Loket Kinderopvang ook contact met je opnemen.

Wens je meer info? Bel ons of maak een afspraak om je dossier te bespreken. Je kan een afspraak maken in Huis van het Kind of in het stadskantoor.